Welbenullig healthy lifestyle | filosofical mindset

Afweersysteem

A

Welkom bij de Encyclopedigital pagina over het afweersysteem.

Ieder mens heeft een afweersysteem, of ook wel immuunsysteem genoemd, om bedreigingen door bacteriën, virussen en parasieten te kunnen weerstaan. Het afweersysteem helpt bovendien ook bij de wondgenezing. Kortom, het onderhouden van een gezond afweersysteem is van levensbelang.

Soorten en Componenten

Het afweersysteem kan op verschillende manieren worden ingedeeld. Globaal zijn er twee verschillende soorten en twee verschillende componenten binnen je afweersysteem.

Twee Soorten

Het afweersysteem bestaat uit een aangeboren en verworven soort. De aangeboren afweer is al je hele leven aanwezig en zal je hele leven behouden blijven. Het is verantwoordelijk voor de eerste reactie tegen indringers en het helpt de aanmaak van je verworven afweer.

De verworven afweer is niet meteen aanwezig bij je geboorte, maar wordt langzaam opgebouwd wanneer je in aanraking komt met virussen, bacteriën en parasieten. De verworven afweer zal simpel gezegd gespecialiseerde immuuncellen gaan aanwenden om antistoffen en gespecialiseerde opruimcellen in te zetten, zodat de infectie opgeruimd kan worden.

Twee componenten

Zowel de aangeboren als verworden afweer bestaan uit twee componenten, namelijk de cellulaire en humorale componenten.

De cellulaire component bestaan uit verschillende afweercellen, zoals witte bloedcellen, T-cellen, B-cellen, neutrofielen, macrofagen, etc.

De humorale component bestaan uit gespecialiseerde afweereiwitten, zoals antistoffen, complement, interleukine, CRP.

Samenwerking

Door een complexe samenwerking tussen de twee soorten en componenten kan het lichaam ontelbare hoeveelheden bacteriën, virussen en parasieten de baas zijn.

Natuurlijke Barrière

Als laatste zijn er nog een aantal natuurlijke barrières van belang bij de afweer, zoals de huid. De huid is opgebouwd uit meerdere lagen en vormt zo een barrière, waardoor bacteriën, virussen en parasieten niet zomaar kunnen binnendringen.

Lees meer over het afweersysteem en de relatie tussen mindfulness meditatie of yoga.

Add Comment

Welbenullig healthy lifestyle | filosofical mindset

Fons Slieker