Welbenullig healthy lifestyle | filosofical mindset

Blinkist recensie – Is het geld waard?

B

Zijn samenvattingen van duizenden non-fictie boeken je geld waard?

Inleiding

Ik hou heel erg van lezen. Zo heb ik met mijzelf afgesproken dat ik iedere dag één bladzijde lees van een boek. Maakt niet uit wat voor boek, fictie, non-fictie, comics, you name it. Lezen is zo goed voor je: Niet alleen ontspant het mij voor het slapen gaan, maar het stelt mij ook in staat om ontelbare verhalen, perspectieven en adviezen te ervaren die ik anders nooit zou tegenkomen. Altijd als het over lezen gaat, raad ik altijd mensen aan te proberen één bladzijde per dag te lezen. ‘Het is voeding voor je geest’, zei mijn opa altijd.

Als je eenmaal begint met lezen en je vindt een genre of onderwerp leuk, dan duurt het niet lang voordat je meegezogen wordt in de tekst. Ik hoop dat je dat gevoel kent, want het is heerlijk. Bij mij heeft het echter geleid tot een ander probleem: ik heb zoveel boeken ‘in de wachtrij’, dat ik bijna bang ben mijn stapel nooit af te ronden. Waarom zou je dat willen is dan de vraag… lezen doe je immers voor het plezier. Dat is waar, maar soms lees ik boeken omdat ik benieuwd ben naar de essentiële informatie, tips, of adviezen. Dat zijn boeken waar de rest van de tekst mij minder uitmaakt.

Samenvattingen

In mijn studententijd moesten wij altijd grote dikke tekstboeken leren over geneeskundige thema’s. Het heeft mijn studie enorm geholpen toen ik de keuze ging maken om goede samenvattingen te maken of lezen van anderen. Immers hoefde ik niet meer alle niet-essentiële tekst te lezen, maar alleen maar de kern. Na mijn studententijd ben ik veel meer andere boeken gaan lezen, maar nog steeds zijn er veel boeken waarvan ik alleen de essentie wil.

Ik ben daarom op zoek gegaan naar een app die samenvattingen maakt van non-fictie boeken. Je kent wel dat soort type boeken, zoals ‘The 7 Habits of Highly Effective People’ door Stephen R. Covey. Van dit soort boeken hoef ik niet 400 pagina’s te lezen, maar ik wil wel in een kort overzicht zien wat dan die 7 Habits zijn. Een korte samenvatting heb je zo doorgenomen, een boek doe ik doorgaans een week over

Blinkist App

Hoewel er tegenwoordig veel apps zijn waarin je gemakkelijk audioboeken kan luisteren, had ik nog niet eerder een goede app gevonden die goede samenvattingen publiceerde. Totdat ik Blinkist tegenkwam. Blinkist is een app die je in iedere appstore kan downloaden op je smartphone. Daarna kan je een gratis account aanmaken en meteen beginnen met scrollen door hun gigantische bibliotheek.

Door aan te geven in welke genres je geïnteresseerd bent, kan blinkist je bovendien helpen met suggesties. Zo is er altijd wat te lezen uit één van de onderstaande genres.

Alle genres bij elkaar

de content

Bij ieder boek staat bovenaan de titel en de auteur. Daaronder staat de geschatte leestijd van de samenvatting en de hoeveelheid Blinks. De Blinks zijn de samengevatte kernpunten die door Blinkist zijn herkend als essentieel in het betreffende boek. De hoeveelheid Blinks kunnen verschillen per boek, maar iedere Blink bestaat uit niet meer dan een paar alinea’s tekst, waarin een essentieel punt staat uitgelegd. Het mooie van dit systeem is dat je iedere Blink apart kan aanklikken. Mocht je dus niet alle Blinks interessant vinden, dan hoef je ze dus niet allemaal te lezen (scheelt weer tijd)!
Als laatste staat er bij ieder boek ook nog een algemene beschrijving en voor wie het boek bedoeld is. Ook dit helpt je te bepalen of de samenvatting je tijd waard is.

Audioblinks

Tegenwoordig moet ik vaak in de auto naar mijn werk rijden en kan ik tijdens het rijden natuurlijk niet lezen. Hoewel ik soms radio luister, of podcasts, luister ik ook graag naar interessante audioblinks! Ieder boek is namelijk ook luisterbaar in Blinkist, waardoor de waarde van de app vele malen wordt vergroot. Zo kan ik ook luisteren tijdens het hardlopen, schoonmaken, of koken bijvoorbeeld. En als ik even iets niet goed verstaan heb, kan ik altijd de tekst teruglezen.

gratis of betaald?

Wanneer je voor het eerst inlogt kan je je aanmelden voor een gratis 7-daagse trial, waarin je toegang hebt tot alle boeken. Ik kan je zeer aanraden de gratis trial uit te proberen, zodat je eens kan kijken of de samenvattingen in Blinkist je bevallen.

Na de trial kan je ervoor kiezen een gratis account aan te houden, maar je gratis account is beperkt. Zo krijg je iedere dag een gratis boek van de Blinkist redactie, maar kan je verder alleen maar scrollen door de bibliotheek en inhoudsopgaven bekijken. Dat is wel jammer.

Wanneer de samenvattingen je bevallen is de betaalde variant dus veel aantrekkelijker! Maar wat krijg je eigenlijk als je een boek uitgekozen hebt?

Meer ervaringen

Misschien lees je dit artikel omdat je geïnteresseerd bent in het downloaden of kopen van Blinkist, maar twijfel je nog, omdat je meer ervaringen wilt zien. Op het moment van schrijven staan er in de verschillende appstores vele tienduizenden recensies van gebruikers en komt de gemiddelde score in de App Store op 4.77/5 sterren en in de Google Play Store op 4.44/5 sterren. Zie hieronder nog een aantal ervaringen van gebruikers:

Prijzen

Wanneer je van plan bent om betaald gebruiker van Blinkist te worden, dan zal het een aangename verrassing zijn dat de prijzen erg schappelijk zijn. Als je veel naar boeken en blinks luistert, dan kan ik aanraden het jaarabonnement te nemen, omdat daar een 49% korting in zit! Als je het een maand wilt uitproberen dan kan dat ook, maar tegen de volle prijs:

Cadeau

Mocht je dit allemaal lezen, maar eigenlijk Blinkist willen aanschaffen voor een jarige jop, of een afstudeerder, of wie dan ook, dan is ook daarvoor de optie! Je kan blinkist namelijk cadeau doen. Zo maak je iemand blij met een heel origineel cadeau!

Conclusie

Kortom, als je op zoek bent naar en app waarin je snel veel informatie kan lezen en luisteren uit duizenden verschillende boeken, dan is Blinkist iets voor jou! Er zijn een gratis optie, een 7-daagse trial en betaalde abonnementen waaruit je kan kiezen. Geïnteresseerd?

About the author

2 Comments

Welbenullig healthy lifestyle | filosofical mindset

Fons Slieker