Welbenullig healthy lifestyle | filosofical mindset

Hoe belangrijk is je mindset?

H

Belang van je mindset bij persoonlijke groei

In dit artikel wil ik het graag met jullie hebben over mindset. In het Nederlands wordt mindset vertaald naar manier van denken. Persoonlijk vind ik dat minder lekker klinken, dus ik houd het bij mindset. Als we dan toch Engels praten, dan wil ik graag met jullie een Engelse uitspraak uit de film Back to the Future delen:

If you put your mind to it, you can accomplish anything

– dr. Emmet Brown

Een gedurfde uitspraak, al zeg ik het zelf. Toch denk ik dat er een kern van waarheid in zit. Ten slotte heb je niet alleen een bepaalde mindset nodig om iets nieuws te beginnen, maar die heb je vervolgens ook nodig om door te zetten totdat het ‘af’ is, wat datgene ook mag zijn. Maar hoe werkt dit nou eigenlijk allemaal precies?

Bron

Betsy Ng, een onderzoeker uit Singapore, heeft een prachtig artikel geschreven genaamd: The Neuroscience of Growth Mindset and Intrinsic Motivation:

Je kan het artikel hier vinden.

In dit artikel gaat zij in op mindset, intrinsieke motivatie en de samenhang tussen die twee eigenschappen en het lichaam.  

Mindset

Betsy schrijft dat uit meerdere onderzoeken blijkt dat één bepaald type mindset vooral belangrijk is. Het gaat om ‘Growth Mindset’. Hoewel we dit vrij kunnen vertalen naar ‘Groei Manier van Denken’, dekt dit niet helemaal de lading in het Nederlands. Daarom zou ik willen opperen dat zij ‘ontwikkelingsmindset’ bedoelt. Want zij beschrijft dit namelijk als volgt:

“Growth Mindset is defined as a belief that construes intelligence as malleable and improvable.”

Met andere woorden, mensen met deze mindset zien hun intelligentie, hun ontwikkeling, of hun persoonlijkheid niet als onveranderlijk. Mensen met de ontwikkelingsmindset willen graag blijven leren en groeien! Hiervoor zullen zij hun best doen, zonder dat ze ophouden omdat ze bang zijn om te falen. Falen is immers onderdeel van het groeiproces en dus niet erg!!

Betsy benoemt vervolgens dat het in meerdere studies is aangetoond dat scholieren en studenten die deze mindset ter harte nemen, beter presteren op school of universiteit! Het is dus niet zomaar makkelijk gezegd, want mensen met deze mindset krijgen het gedaan!

Intrinsieke motivatie

Motivatie is handig om deze mindset te ontwikkelen en vast te houden. Mensen met de ontwikkelingsmindset lijken intrinsiek gemotiveerd te zijn om stappen te zetten. Intrinsieke motivatie betekent dat mensen zelf richting kiezen en keuzes maken, wanneer zij een doel voor ogen hebben. Het is niet zozeer het einddoel, maar het proces waar zij voldoening uit halen. Door na te streven wat jij interessant vindt, kan jouw intrinsieke motivatie groeien en zelfs uitbreiden naar nieuwe doelen!

Ook blijkt dat intrinsieke motivatie sterk reageert op positieve input! Dus omring jezelf met mensen die hetzelfde plezier halen uit hun dagelijkse bezigheden.

Wanneer je onvermijdelijk geconfronteerd wordt met uitdagingen en obstakels, dan sta je met de ontwikkelingsmindset en intrinsieke motivatie sterk in je schoenen om door te zetten en te overwinnen. 

Dopamine

Ik zal verder niet ingaan op de biologische processen in het lichaam die Betsy beschrijft, behalve dan dat Dopamine, een signaalstof in de hersenen, een grote rol lijkt te spelen. Dopamine wordt bijvoorbeeld ook gelinkt aan het beloningssysteem in de hersenen. Zo kunnen mind-body oefeningen als mindfulness of yoga positieve invloed te hebben op je hersenen en welzijn!
Geïnteresseerd in meer biologie?

Kortom, als we blijven leren, blijven groeien, samen met gelijkgestemde mensen, then we can accomplish anything.

Mvg,

Fons.

About the author

Welbenullig healthy lifestyle | filosofical mindset

Fons Slieker